Czy śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Na szczęście jedzenie śniadań staje się coraz popularniejsze. Ludzie wiedzą, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i nie bagatelizują tego. Wpływ na zmianę myślenia mają dietetycy i lekarze oraz uświadamianie zdrowego życia w szkole czy za pośrednictwem mediów. Wiele osób stara się trzymać reguły jedzenia śniadań, jednak jeszcze nie do końca są one dobre. Inaczej mówiąc, powinno się zadbać o zdrowe i odżywcze posiłki.
O której godzinie jeść pierwszy posiłek?
Nie każdy zdoła obudzić się skoro świt i od razu zacząć konsumować cokolwiek. Zwłaszcza gdy nasz dzień zaczyna się wcześnie rano oraz naprawdę zależy nam na oszczędności czasu, aby zdążyć ze wszystkim. Bywa, że poza błyskawiczną kawą nie jesteśmy w stanie niczego pomieścić.
Tutaj pomocne może okazać się kilka kwestii, o jakich warto pamiętać:
- poświęć dosłownie kilka minut na porozciąganie się, odrobinę ruchu, co zwiększy Twój apetyt – wystarczy kilka podstawowych ćwiczeń;
- zacznij od małych porcji, np. kanapki z apetyczną pastą oraz warzywami, ciepłej owsianki z ulubionymi owocami, aby aktywować żołądek do pracy;
- przyrządzanie konkretnego typu śniadania wieczorową porą (to, co da się wcześniej przyrządzać, na przykład naleśniki, twarożek, poszatkowane w paseczki warzywa, pastę kanapkową), aby zaoszczędzić sobie porannej bieganiny oraz spożyć w większym spokoju jedzenie;
- umilić sobie czas konsumowania śniadania, włączyć ukochaną muzykę czy też program, poczytać w czasie jedzenia ciekawy artykuł lub poprzeglądać strony ulubionych sklepów internetowych – chodzi o to, aby śniadanie kojarzyło nam się z przyjemnym obyczajem, a nie dokuczliwą koniecznością.
Produkty, które są idealne na śniadanie
Śniadaniem naturalnie również można nazwać smażoną kiełbasę z keczupem, jednakże z całą pewnością nie można go nazwać śniadaniem zbilansowanym i zdrowym. Pamiętajmy, że nasz żołądek po nocy, tak jak my, dopiero rozpoczyna pracę. Dajmy więc mu się rozgrzać i postawmy na lekkie oraz pożywne śniadanie.
Z samego rana w większości przypadków lepiej unikać:
- białego pszennego pieczywa;
- słodzonych płatków do mleka;
- słodkich jogurtów;
- tłustych wędlin i mięs;
- niskowartościowych tłuszczy do smarowania pieczywa;
- słodkich, gazowanych napojów do posiłku.
Decydujmy się raczej na:
- produkty pełne zbóż (pełnoziarniste pieczywo, płatki jaglane, owsiane), bogate w błonnik odpowiadający także za trawienie;
- orzechy;
- owoce sezonowe;
- jogurty, najlepiej naturalne, kefiry, twarożki;
- warzywa – w każdej postaci;
- chude wędliny, jaja, ryby;
- soki warzywne oraz owocowe (najlepiej przygotowywane samodzielnie).
Dlaczego warto spożywać pierwszy posiłek?
Każdego dnia warto spożywać zbilansowane i pełnowartościowe posiłki, które jak wcześniej wspomnieliśmy, dodają energii i dobre samopoczucie od rana. Do tego jeszcze pomagają chronić przez tak dobrze nam znanymi chorobami cywilizacyjnymi, jak chociażby cukrzyca, otyłość czy miażdżyca. Na rano dobrze sprawdzi się owsianka z ulubionymi owocami, bądź kanapka z chudą wędliną, sałatą i pomidorem. Do tego świeżo wyciśnięty sok i gotowe!
Komentarze
Brak komentarzy